Om högkänslighet

Är det här du? 

Blir du lätt överstimulerad av det som händer omkring dig och av känslor och tankar?

Har du ett stort behov av att dra dig tillbaka efter att ha varit i sociala sammanhang?

Har du lätt för att känna av andra personers mående?

Lägger du märke till detaljer som andra verkar missa?

Är du extra känslig för sinnesintryck som ljus, ljud och dofter?

Har du fått höra att du är "för känslig" eller överreagerar?

- Då kanske du är högkänslig!

Vad är högkänslighet?

Att vara högkänslig är att vara extra medveten om det som pågår inuti dig och runt omkring dig. Högkänslighet eller HSP (Highly Sensitive Person) är ett personlighetsdrag hos 15-20% av befolkningen och även hos många djurarter. En högkänslig person har ett känsligare nervsystem och en hjärna som reagerar starkare på sinnesintryck än andras, och intrycken bearbetas på en djupare nivå.
Många verkar associera ordet "känslig" med någon form av svaghet eller underlägsenhet. Men det är inte alls vad högkänslighet handlar om. En högkänslig person är snarare extra medveten, sensitivt begåvad och finkänslig för intryck och detaljer.

Är HSP en diagnos?

Nej högkänslighet är ingen diagnos, utan ett personlighetsdrag, och är därmed något du själv avgör om du är och vill kalla dig. Högkänsliga personer är alla unika och den sensitiva begåvningen kan komma till uttryck på olika sätt. Det är en flytande skala där en del personer är mer känsliga, andra mindre (precis som att personer som inte är högkänsliga är mer eller mindre känsliga).
Det är varken bättre eller sämre att vara högkänslig. Det är bara annorlunda.

Varför finns högkänslighet?

Det verkar evolutionärt sett vara en fördel att en del av flocken är extra uppmärksam på vad som händer, känner av andra individers känsloläge och väger in många olika alternativ innan agerande. Det verkar hjälpa flocken att överleva!

Några tecken på högkänslighet:

- Stor empatisk förmåga

- Ett rikt inre liv

- Förmågan att känna av andra personers känsloläge

- Behov av ensamtid efter sociala tillställningar

- Känslor känns ofta djupt och kraftfullt

- Att njuta av små detaljer i omgivningen som andra kanske inte ens lägger märke till

- Förmåga att se många alternativ och möjligheter (vilket utifrån kan betraktas som "veligt")

- Ha svårt att prestera när andra tittar på

- Lätt att bli överstimulerad och även understimulerad

- Snabb på att analysera, tänka flera varv

- Ansågs vara blyg, överkänslig eller "för mycket" som barn

Du behöver inte känna igen dig i allt för att vara högkänslig, det är en flytande skala där man kan vara mer eller mindre högkänslig. Den amerikanska forskaren och psykologen Elaine Aron, som myntade begreppet HSP på 1990-talet, har ett självtest du kan göra för att få en större bild av HSP: hsperson.se 
Självtest på svenska finns att göra hos Högkänslighet Sverige.

Hur hanterar man högkänslighet?

Eftersom samhället ofta är konstruerat efter de 80% av befolkningen som inte är högkänsliga kan vardagen för en HSP upplevas som överväldigande och ibland kaotisk. Det kan vara fint för dig som är högkänslig att känna efter vad just du behöver för att må bra och få tillräckligt med återhämtning och också kommunicera det till de människor du har nära. Kanske har de inte alls samma behov som du och kan därför inte förutse eller förstå vad du längtar efter. Det kan också vara skönt att lära sig känslohantering så att känslor inte blir till ett hinder eller en börda för dig, utan kan hanteras med lätthet.